Stevens

Thermowood

De foto's van de houtsoorten zijn louter illustratief en kunnen afwijken van de realiteit.

>> Download hier onze Thermowood brochure.

Door zijn warme karakter is hout een erg geliefd product in woningbouw en tuinaanleg. Voor binnenschrijnwerk, vloerbekleding en meubilair kan zowel zacht- als hardhout gebruikt worden. Voor terrassen, gevelbekleding en buitenschrijnwerk wordt eerder geopteerd voor tropisch hardhout daar het beter bestand is tegen externe invloeden. Met ThermoWood kan Stevens & C° tegenwoordig echter een perfect alternatief aanbieden voor dit doorgaans duurdere product.

ThermoWood is thermisch behandeld dennenhout afkomstig uit Scandinavische bossen. Door het hout te modificeren met hitte en stoom (zonder gebruik van chemicaliën) wordt het getransformeerd tot een duurzaam en stabiel product, vergelijkbaar met hout uit tropische bossen. Door de verhoogde duurzaamheid is het beter geschikt voor outdoor gebruik en het mooie, fijne uiterlijk alsook de verbeterde stabiliteit maakt het eveneens geschikt voor interieurgebruik. Niet te vergeten dat ThermoWood een isolatievermogen heeft dat 23% hoger ligt dan dat van niet behandeld hout, wat het zeer geschikt maakt voor de passieve woningbouw.

Door de modificatiewijze neemt het vermogen tot vochtopname van het hout gevoelig af en wordt het evenwichtsvochtgehalte verlaagd. De diepte van de warmbruine kleur is afhankelijk van de intensiteit van de hittebehandeling. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer deze wordt aangehouden, hoe donkerder de kleur. Daar het hout na de modificatie een lagere UV- bestendigheid heeft, wordt ook sneller een mooie zilvergrijze verkleuring bekomen. Bestanddelen zoals cellulose, hemi-cellulose en lignine worden onherkenbaar gemaakt voor schimmels waardoor deze het hout niet meer kunnen aantasten. De verduurzaming is een feit.

Samengevat heeft de thermische behandeling van dennenhout een grote invloed op zwelling en krimp, kleur en biologische duurzaamheid. Deze drie kernpunten van de behandeling worden telkens, in functie van het eindgebruik van het hout, door de hoogte van de temperatuur en de duur van de verhitting, op punt gesteld.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Thermo-S (Stability) enerzijds en Thermo-D (Durability) en Themo-D+ anderzijds. Thermo-S hoort thuis in duurzaamheidklasse III, Thermo-D in duurzaamheidklasse I/II en Thermo-D+ in duurzaamheidsklasse I. Verschil is dat bij Thermo-D en Thermo-D+ hogere temperaturen worden gebruikt waardoor verschillende eigenschappen sterker verbeteren maar de buigsterkte afneemt.

Dit technisch hoogstaand product is ecologisch ook bijzonder interessant daar het ervoor zorgt dat Noord-Europese houtsoorten worden opgewaardeerd tot een hernieuwbare grondstof die betreffende duurzaamheid en stabiliteit vergelijkbaar is met tropisch hardhout. Op deze manier kunnen de vaak bedreigde tropische wouden meer gespaard blijven. Doordat ThermoWood een chemicaliënvrij product is kan het na gebruik ook volledig gerecycleerd worden of dienst doen als energieopwekker (verbranding).
ThermoWood® is een geregistreerd merk dat eigendom is van the International ThermoWood Assiociation, een in 2000 opgerichte overkoepelende instantie waaraan verschillende bedrijven zich hebben verbonden. Enkel de leden van deze organisatie hebben het recht om het woord ThermoWood en de merknaam ThermoWood® te gebruiken. Doelstelling is het gezamenlijk voeren van onderzoek en promotie en het regelen van kwaliteitscontrole, productclassificatie en informatievoorziening.bron: www.woodforum.be
stevens